Belső Audit

Belső Audit

SERVICE OVERVIEW

A belső audit olyan felülvizsgálat, amelyet a cégben az auditálási szabályokat ismerő munkatársakkal végzenek. A belső audit a szabályozások megfelelőségére, hiányosságaira és cég működésre egyaránt kiterjed. A belső felülvizsgálatokat a rendszerszabványok követelményként támasztják. Abban segítenek, hogy feltárjuk és kijavítsuk az eltéréseket, pótoljuk az esetleges hiányosságokat vagy szinkronba hozzuk az előírásokat a gyakorlattal. Így folyamatosan tökéletesíteni tudjuk cége működését.

Ahhoz, hogy a szabályokat és a működést időről időre áttekintsük, felülvizsgáljuk  és szükséges esetben változtassunk és javítsunk azon, a következő lépéseket kell elvégeznünk. Rendszeresen végezzünk, végeztessünk ilyen belső Auditokat és tegyük meg a szükséges lépéseket, módosításokat a javítás érdekében!

Az Audit lépései:

1 Tervezés hogy idén mikor és mely területeket kell megvizsgálni Ehhez szükség van egy megfelelő belső audit tervre, ahol meghatározzuk, hogy ki, mikor, milyen témában/területen fogja elvégezni a felülvizsgálatot.
2 Gondoskodjunk arról, hogy az kollegák megfelelő tudással rendelkezzenek a belső auditálással kapcsolatban! Ismerniük kell azokat az etikai, szakmai és gyakorlati ismérveket, amelyekkel hatékonyan tudnak majd a kezünk alá dolgozni. Fontos! Ahhoz, hogy cége ne kövesse el azokat a szarvashibákat, amelyek általában a “zsigeri ellenállást” eredményezik az irányítási rendszerek kapcsán, figyelni arra, hogy kiket bíz meg a feladat elvégzésével. Ugyanis a belső felülvizsgálatot végzőnek rendelkeznie kell vezetői rálátással, ismernie kell az összefüggéseket és megfelelő javaslatokat kell tennie az adott terület vagy folyamat javítására vonatkozóan!
3  Belső auditokat elindítása  Ismertessük a tervet a belső auditorokkal, vagy a külsős megbízottal! Ők a terv alapján és legjobb tudásuk szerint fogják elvégezni a belső felülvizsgálatot a dokumentumok átvizsgálásakor, valamint ellenőrzik, hogy az előírások milyen mértékben teljesülnek a gyakorlatban. A felülvizsgálatokra szánt időkeretet célszerű következetesen betartatni, ha a határidős vállalások általában nehézséget jelentenek.
4 A megállapításokat összesíteni szükséges, majd le kell vonni azokat a konzekvenciákat és összefüggéseket, amelyek jók voltak, de azokat is, amelyeken rövid-, közép vagy hosszútávon változtatni kell! Ezeket a teendőket pedig mindig tartsuk szem előtt, ütemezzük be, ésindítsuk el a módosító intézkedéseket a javításra. Mindez cége fejlődését és a hibák ismételt előfordulásának megelőzését célozza meg.